Werkelijk avontuurlijk leven gaat vooral over je dagelijks leven indelen op een manier die past bij wat jij belangrijk vindt en bij wie je bent, vindt Roanne van Voorst. Dat kun je bijvoorbeeld doen door onconventionele keuzes te maken in je werk.

‘Hustle hard’

Moe en druk zijn is een statussymbool in onze maatschappij en in veel beroepen is overwerken de standaard. Mensen zitten van 9 tot 5 achter een computerscherm, af en toe afgeleid door kletsende collega’s of een rondje Facebook, Twitter en Gmail. Procrastination, noemen de Amerikanen dat. Afleiding zoeken, omdat je eigenlijk te moe of te ongeïnspireerd bent om productief te zijn.

Een van de meest populaire hashtags op Instagram is #hustle – bijna 11 miljoen mensen schreven ‘m onder hun foto, en nog eens exact 1.775.709 gebruikers waren niet zomaar aan het hustlen; nee, die doen zelfs aan #hustlehard. In social media-slang betekent dat, dat ze hard werken. Constant bezig zijn. Zichzelf en anderen keihard pushen om dingen gedaan te krijgen. ‘Hustlen’ hóórt, vinden veel mensen – en zeker als je freelancer bent, je eigen bedrijf hebt of creatief werk maakt. Om succesvol te worden, moet je ál je tijd en energie in dat doel stoppen.

Nee hoor.

Korte werkdagen

Om in de meeste moderne beroepen succesvol te zijn, hoef je geen 80-urige werkweken te maken. Zelfs geen 8-durige kantoordagen. Die maak ik dus ook niet, terwijl ik werk in een omgeving waarin heel lang, heel hard werken de standaard is.

Jarenlang deed ik daaraan mee. Ik werkte door tot ik zo moe was, dat ik geen fut meer had om voor mezelf te koken en daarom maar boterhammen met pindakaas en hummus als avondeten at. Ik werkte door tot ik met rode ogen en een glazige blik achter mijn laptop zat. Ik werkte door omdat ik me schuldig voelde als ik ‘vrij’ zou nemen. Ik werkte door omdat iedereen om me heen ook op deze manier scheen te leven.

Het kostte me bijna een burn-out en daarna flink wat moed om te experimenteren met een totaal andere manier van werken, maar inmiddels weet ik: the highway is not my way. Ik geloof in korte werkdagen, waarin je gefocust werkt aan kerntaken die jouw werksucces definiëren. Ik geloof in wat ik ‘stressvrije productiviteit’ noem – en de social media massa mag het dan nog niet met me eens zijn, academische studies wijzen uit dat wat ik predik, effectiever is dan al dat gehustle.

Stressvrije productiviteit

Uit alle studies die over dit thema gedaan zijn, blijkt dat werken in korte ‘bursts’ voor bijna alle denk-beroepen, veel efficiënter is dan urenlang achter elkaar doorgaan. Na ongeveer een uur geconcentreerd werken, gaat je hersencapaciteit achteruit. Dus doorwerken zonder pauze van je taak of computerscherm heeft dus geen zin. Sterker nog, je haalt de kwaliteit van je werk naar beneden. Je doet dus meer, maar de uitkomst van je werk is slechter.

Daarbij weten we ook al een tijd dat multitasken funest is voor de kwaliteit van je werk, terwijl we dat nu juist gaan doen als we te lang achter elkaar doorwerken – want even je social media checken omdat je moe en niet meer helemaal geconcentreerd bent, is óók multitasken. En daar gaat je hersencapaciteit van achteruit. Het gevolg is dat je, na je social media bezoekje, minder onthoudt en slechter wordt in het uitvoeren van je hoofdtaak.

Meer dan je baan

Door overprikkeld, uitgeput en onophoudelijk taken uit te voeren, word je dus wel druk, maar niet productief. Dat is één reden waarom ik weiger te werken van 9 tot 5 en al helemaal niet mee wil doen aan de hustle-mythe.

Een andere reden is dat ik vind dat je leven vreselijk eenzijdig wordt van die geijkte werkindeling. Als die ellenlange to-do lijst eindelijk af is op zondagmiddag, heb je echt geen zin meer om nog eens een museum te gaan bekijken of een nieuw recept uit te proberen. Je wilt dan alleen nog maar bankhangen – om de volgende ochtend weer door te gaan met je to-do lijst.

Voor mij is zo’n leven niet genoeg, hoe leuk ik mijn werk ook vind. Ik ben meer dan mijn baan en ik wil dus ook meerdere kanten van mezelf tot uiting laten komen. Ik wil sporten, koken, lachen, uit het raam staren, tekenen, wandelen, studeren, lezen, inspiratie opdoen, beminnen, dansen, mijn geliefden zien – en ik wil al die dingen niet hoeven proppen in een weekend dat ik eigenlijk ook al nodig heb om bij te komen van mijn werk. Ik zie die dingen als een onderdeel van mijn werkleven, omdat ze me energie en inspiratie geven – en daar komt mijn beste werk uit voort.

Succes

Zelf ben ik al enige jaren trouw aan de ‘stressvrije productiviteit’-benadering en ik durf te zeggen: met succes. Ik ben enorm productief, maar ik werk niet ‘hard’ en ik heb het ook niet altijd ‘druk’. Op sommige dagen werk ik vier uur, op andere iets langer. Toch lukt het me om mijn creatieve werk (ik ben schrijfster) te combineren met een onderzoeksbaan (ik leid met een collega een team van onderzoekers) en mijn eigen bedrijf (ik ontwikkel en bied onlinetrainingen aan, onder andere in stressvrije productiviteit).

Eerlijk is eerlijk: soms voel ik me ineens weer een beetje schuldig als ik ‘s middags ga sporten of een boek opensla, zeker als ik overal ‘drukke’ mensen om me heen zie. Maar ik pluk dagelijks de vruchten van mijn aanpak en ik merk dat de mensen aan wie ik deze werkwijze leer, hoewel in eerste instantie bezorgd en nerveus om hun drukke agenda los te laten, ook niet meer terug willen. Ze doen meer en leveren beter werk, in minder tijd.

Tips voor stressvrije productiviteit

Een artikel biedt te weinig ruimte om uit te leggen hoe je mijn werkwijze zelf kunt toepassen, maar bij deze alvast vier goede tips:

1. ‘Wat zou me vandaag het meest trots of tevreden maken, als ik het heb gedaan?’

Begin je werkdag met die vraag aan jezelf. Je zult zien dat het antwoord vaak te maken heeft met een taak die lastig of spannend is of diep denkwerk vereist. Begin daarmee, en niet met het openen van je e-mail. Je hersens hebben ‘s ochtends nog het meeste energie. Als je die energie eerst al besteedt aan allerlei taakjes die uit je inbox voortvloeien (even die terugmailen, even dat uitzoeken…), voelt die lastige taak of dat telefoongesprek waar je geen zin in hebt nog ingewikkelder, terwijl je het met een fris hoofd relatief makkelijk uitvoert.

2. Werk in blokken

Ik schreef het hierboven al: wij mensen zijn niet goed in multitasken. Probeer dus niet het uitzoeken van een concept af te wisselen met het lezen van je e-mail of je appjes. Daarvan gaat je hersenconcentratie achteruit, en doe je alle dingen op halve kracht. Beter: spreek met jezelf af dat je twee uur sharp werkt aan taak 1, en daarna een uur de tijd neemt voor het beantwoorden van mail en appjes.

3. Zorg dat je niet afgeleid kúnt worden

Natuurlijk weet je best dat je niet steeds op je telefoon moet kijken als je aan het werk bent, maar het is zo verleidelijk… Wat je misschien niet weet, is dat zelfs de gedachte aan het kijken op je telefoon, je hersenkracht kost – en dat gaat ten koste van je concentratie. Geef jezelf dus gewoon de optie niet. Leg je telefoon niet naast je, maar in een la van je bureau of in een andere kamer.

4. Zoek structuur en support

Het is best eng en ingewikkeld om op een andere manier te gaan werken in een wereld waarin iedereen het druk lijkt te hebben. Zorg daarom dat je gelijkgestemden om je heen verzamelt die dit experiment met je aangaan. Dat kunnen (freelance) collega’s zijn, maar je bent ook van harte welkom in de gratis onlinegroep die ik heb opgericht voor creatievelingen, freelancers, thuiswerkmoeders, online entrepreneurs en andere ambitieuze types die zich niet langer een slag in de rondte willen werken, die kwaliteit willen leveren boven kwantiteit en die geloven dat het anders kan: @thefocuscollective. Daarin geef ik tips, delen we ervaringen en houden we elkaar scherp.

Ik hoop je te hebben overtuigd dat het kan: meer gedaan krijgen in minder tijd. #hustlenomore! Wil je het proberen, ben je nieuwsgierig of heb je vragen? Dan zie ik je graag in mijn onlinegroep! Join #thefocuscollective.

Roanne van Voorst is schrijfster, onderzoekster en modern avonturier. Aanmelden voor haar gratis onlinegroep @thefocuscollective, doe je hier. Roanne biedt ook een verdiepend jaartraject aan, waarin ze deelnemers 52 weken lang begeleidt bij het stressvrij en efficiënt werken aan een persoonlijk werk-project: One Year of Focus.

Meer mindstyle artikelen vind je hier!

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram