Een pasgeboren baby in huis én reiskriebels? Ja, echt, je kunt gewoon reizen met zo’n mini! Hoe? Nou, de ‘we boeken alleen de eerste nacht en zien wel’-aanpak vervangen door een goede (mentale) voorbereiding. Ik ben met man en baby van nog geen half jaar oud een maand naar Bali gegaan. Hierbij mijn 9 tips & tricks!
1. Pre-baby voorbereidingen
Bespreek tijdens je zwangerschap jullie wensen al: wat willen jullie uit de reis halen? Maar denk ook aan praktische zaken, zoals de duur en het budget. Vlak na je bevalling heb je daar namelijk echt geen tijd meer voor en is 16 uur zitten in een vliegtuig echt het allerlaatste waaraan je moet denken.
2. De periode
Voordat onze zoon werd geboren hadden wij al grootste plannen. Met drie maanden zouden wij een maand op reis gaan. Dat bleek dus veel te enthousiast. Toch zaten we niet heel veel later – met een baby van vijf maanden – in het vliegtuig op weg naar Bali. Boeken doe je dus pas wanneer de baby er is. Voor die tijd kun je namelijk geen zinnig woord zeggen over hoe jij en je baby zich voelen. Is iedereen gezond en voelt zich goed, dan pas hak je knopen door. Intuïtie speelt hierbij een belangrijke rol. Daarbij vormden onderstaande factoren ons uitgangspunt.
- Borstvoeding
Want je baby is beter beschermd tegen infecties/ziektes, eten heb je altijd bij de hand en de borst is de ideale troost bij een jetlag. - Fysieke ontwikkeling
Nog niet te beweeglijk is beter. Lees: beweegt je baby met jullie mee, dan hebben jullie veel meer rust (wat echt voorbij is zodra hij zelf op ontdekkingstocht kan gaan!) - Willen jullie het wel echt?!
Het is namelijk ook best fijn dat jullie leven alweer wat regelmaat kent en in rustiger vaarwater is gekomen. - Golden rule
Laat het beste voor je kind leidend zijn in al je beslissingen, want een blije baby betekent blije ouders. Je baby bepaalt niet alleen de meest ideale periode, maar ook de bestemming, vlucht, accommodatie, etc.
3. De bestemming
Je wilt dus het beste voor je baby… Daarmee vervallen al snel allerlei landen waar enge ziektes zoals malaria heersen en waar je je kindje geen inentingen voor kunt of wilt geven. (Overleg altijd met je huisarts voordat je boekt!) Ook wil je niet meer naar gebieden waar het te heet of koud is of waar je niet kunt rekenen op schone lucht en veiligheid. Pak jullie pre-baby wishlist er weer bij. Wij wilden naast veel samen zijn, rust en natuur ook de mogelijkheid tot surfen. Wij kozen voor Bali, waar we beide al waren geweest, en wisten zo een dreigende reis-FOMO te voorkomen. Staat ontdekken wel hoog op jullie wishlist? Ook dan is Bali ideaal. Er is zoveel moois te zien, het reizen is veilig en de Balinese bevolking heeft familie en kinderen in zeer hoog in het vaandel staan.
Lees ook: 7x Wat je (niet) moet weten voordat je naar Bali afreist
4. Het vervoer
Ga voor vluchttijden die goed matchen bij het slaappatroon van je baby, kies zo min mogelijk overstappen en bestel een bassinet. Sta je op het punt te boeken, bel dan eerst even met de luchtvaartmaatschappij om te informeren hoe je gegarandeerd een bassinet krijgt.
Bedenk je vooraf dat alle baby’s huilen, ook die van jou en ook in het vliegtuig. Gek genoeg is daar in gedachte altijd het oordeel van en schaamte naar de medepassagiers. ‘Help, ze vinden ons vervelend!’ en ‘Shit, ik krijg mijn kind niet in slaap, ze denken vast dat ik een slechte moeder ben!’. Screw it! Jij hebt vast meerdere keren met een huilende baby van een ander in het vliegtuig gezeten. Vond je het echt zo erg? (Als je het je al kunt herinneren…)
5. De accommodatie
Wij hebben aardig wat uurtjes op Airbnb doorgebracht en vooraf geboekt (it’s a first!). Wij kozen voor twee groene plekken, weg van de massa. Maar naast locatie, sfeer en budget is daar nu ook meneer of mevrouw baby die iets te wensen heeft. Let daarom ook op het volgende:
- Is het huis open of dicht? (I.v.m. ongedierte en muggen.)
- Ligt het in de rijstvelden of jungle? (I.v.m. muggen en bereikbaarheid.)
- Is het een huis op palen/met spijlenbalkon of nabij een vijver of zwembad? (Niet doen als je kindje in die periode weleens zou kunnen leren tijgeren/kruipen.)
- Is er een keuken? Wel zo handig voor het opwarmen en uitkoken van flesjes. (Op Bali is dat een must.)
6. Bagage
Heb je na 35 jaar eindelijk het concept ‘travelling light’ onder de knie, ga je op vakantie met een baby. Mijn succesjes en ‘laat maar thuis’ items heb ik opgesomd in Backpacken met een baby // De ultieme inpaklijst.
Lees ook:
Wat moet je (niet) meenemen als je gaat backpacken?
Reizen met kids // (Hand)bagagetips
7. Go with the flow
Ben je iemand die van tevoren activiteiten plant en boekt? Laat dit los. ‘Act without expectations’ (Lao Tzu) is door ons veelvuldig gequote. Het leven loopt nooit zoals uitgedacht, dus bespaar jezelf die energie. Je kind bepaalt het ritme en jullie hobbelen erachteraan. Plan dus niet te veel in en kijk eerst hoe het gaat. Zo heeft ons kind – in tegenstelling tot de meeste – een hekel aan autorijden. Gelukkig hadden wij een tropische staycation in gedachten…
“Ik ga dus echt niet met z’n drietjes op een motorbike zitten!”. Tja dit is iets waar ik wel even mee worstelde…. Ik riep dit stellig totdat we voor het eerst langs een drukke weg wandelden. Op dag 2 zaten we op… een motorbike.
Reis je ver, dan is er ook nog de jetlag. Tja… reken gewoon op een week ontregeld ritme (goede reden om zo lang mogelijk weg te gaan). Je kunt je kindje hier natuurlijk op voorbereiden door geleidelijk de nieuwe slaaptijden te introduceren. Wij deden dit niet en vonden het uiteindelijk allemaal wel meevallen.
8. Denk aan jezelf
Het is vakantie en je zoekt ontspanning. Vergeet dat niet! Omdat wij het belangrijk vonden dat ons zoontje enigszins een ritme had, gingen we pas na het middagslaapje met z’n drietjes op pad. Tot de lunch was een van ons bij hem en had de ander een ochtend vrij!
Lees ook: Op vakantie van jezelf
9. … en elkaar
Wil je samen surfen, hiken, uit eten: vraag rond voor een oppas. Alle Balinese dames doen niets liever dan knuffelen met jouw baby en dat is vast ook zo in andere landen. Maak daar graag gebruik van! Ook handig: installeer thuis alvast de babymonitor op beide telefoons.
Liefs, Leonie
Lees ook:
- 5 x Tips voor wonen en werken in het buitenland
- Vijf dingen die onderschat worden als je een digital nomad wilt worden
- Reizen met weinig geld: de tips & tricks
Of je wander lust? Hier vind je ons complete reisoverzicht!
Je kunt Leonie persoonlijk volgen op Instagram en op LinkedIn.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.