Sinds het moment dat plastic scheiden bij de gemeenten verplicht werd gesteld – 1 januari 2010 – scheid ik plastic. Goed initiatief, vond ik. En het liet zien hoeveel plastic we eigenlijk gebruiken. Ziekelijk veel! De plastic zak zit sneller vol dan het restafval. Oei. Dan is het scheiden van plastic in ieder geval nog het minste wat we kunnen doen en zo dragen we ons steentje bij. Toch?

Alleen wist je al dat je een 4-jarige hbo-opleiding moet volgen om plastic correct te scheiden? Niet? Nou, mocht je deze video van de NOS gemist hebben, dan bij deze:

https://www.youtube.com/watch?v=eWjLLnU0NNE

Kun je de video niet zien? Klik hier.

Jezus, wat irritant. Na het zien van deze video werd ik he-le-maal moedeloos. Een goed voorbeeld van: once you care, you’re fucked. En een typisch gevalletje ‘denk je dat je goed bezig bent’ en dus: een typische groene struggle. In het plastic segment zijn er nog honderden verschillen, waardoor je het dus nooit helemaal goed doet. Héb je even?

Maar dit soort video’s en artikelen zijn *blijkbaar* ernstig nodig om duidelijkheid te scheppen. Ook deze infographic is daarvoor heel verhelderend.

Vandaag deel ik met jullie wat mijn belangrijkste lessen zijn (en wat ik dus altijd fout heb gedaan):

  1. Zwarte plastic bakjes mogen níet bij het plastic
  2. Yoghurtverpakkingen moeten er wél in. Altijd fout gedaan.
  3. Soeppakken mogen OOK! Ook altijd fout gedaan.
  4. Plastic producten, zoals speelgoed, mogen nooit. Omdat het een product is. Ja, WHY? I don’t know.
  5. Blikjes scheiden is een lastig verhaal en hangt enorm van je gemeente af. Heb je een PMD bak, dan mag het er wél in; woon je in een gemeente met PD dan níet. Ik woon in Amsterdam, dat een PD gemeente blijkt te zijn, dus ik mag blikjes níet bij het plastic doen. Deed ik gelukkig al niet, want ik wist niet eens dat het onder plastic kon vallen. En dat er een verschil was per gemeente!
  6. Plastic vorkjes mogen er níet in. What, hoezo?!

Het is bij mij dan vooral nog de vraag hoe ze er bij het afvalpunt mee omgaan (of dat het geheel dan alsnog bij het restafval wordt gegooid). Tot die tijd blijven we ons best maar doen. Want gut gut gut, wat een gedoetje. Hopelijk zijn we met deze ernstige groene levenslessen een stapje dichterbij de wereldje ietsiepietsie beter te maken.

Hoogstwaarschijnlijk maken we allemaal nog steeds hier en daar een foutje. Maar laten we dan maar vooral tegen onszelf blijven zeggen dat…. ieder stapje helpt? ;) #groenestruggles.

Hoeveel heb jij geleerd van het filmpje & infographic van de NOS?

Foto via Pixabay