Foto: Larissa Nijholt
Herken je de momenten dat je niks uit je vingers krijgt, omdat je in een vervelende situatie zit? Of dat je enorm opziet tegen iets wat je gaat doen? Of sterker nog: dat je vastzit omdat je geen keuze durft te maken?
In je comfortzone
Je zit in de weerstand. En dat is niks negatiefs. Het is zelfs een cadeautje van Moeder Natuur. Ondanks dat veel mensen het vervelend vinden, is het juist goed om zo nu en dan weerstand te ervaren. Wanneer je dit enige tijd niet voelt, zit je namelijk in je comfortzone en dat betekent dat er geen ruimte is voor persoonlijke groei.
Ik denk dat we allemaal met een scheppende kracht op deze aarde zijn gezet, met als doel dat je bijdraagt aan een betere wereld – op een manier die bij jou past. Op het moment dat wij als mens niet groeien, zijn we iets in stand aan het houden wat na verloop van tijd wordt ingehaald door de tijd. Ik vergelijk het met een bloem, die water nodig heeft om te groeien. Als de bloem geen water meer krijgt zal ze nog even leven, maar daarna geen deel meer uitmaken van het systeem. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook zo bij de mens werkt.
Angst voor het onbekende
Maar vaak laten we ons tóch belemmeren door weerstand. Op zich niet vreemd, want weerstand komt voort uit de angst voor het onbekende. En laat dat toevallig ook door Moeder Natuur geregeld zijn. Angst is een verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt wanneer er gevaar dreigt. Fysiek merk je dat je bloeddruk en hartslag stijgen, spieren zich aanspannen, je zintuigen scherper worden en je pijngrens daalt. Je lichaam maakt de stofjes adrenaline en noradrenaline aan, die zorgen voor een extra dosis energie. Het is belangrijk om de energie die zich opbouwt te laten vloeien, in plaats van er met je gedachten tegen te vechten. Weerstand mág er zijn, merk het op en laat het vervolgens gaan.
Qua direct gedrag uit weerstand zich in het meteen geven van je mening, zonder hierbij na te denken. Indirect gedrag uit zich in het het emotioneel afstand nemen van de situatie, door bijvoorbeeld op iemand niet te reageren of dicht te klappen. Ja zeggen terwijl je nee bedoelt, ontwijkende antwoorden geven en veranderen van onderwerp zijn ook voorbeelden van indirect gedrag.
Waar komt jouw weerstand vandaan?
De ene persoon ervaart weerstand heftiger dan de ander. Om het gevoel los te laten, is het belangrijk om bij jezelf te onderzoeken waar het gevoel vandaan komt. Is de weerstand het gevolg van een situatie die zich voordeed in het verleden? Of ervaar je weerstand door iets wat zich in de toekomst zich gaat voordoen? Of ligt het niet aan je omgeving, maar aan de relatie met jezelf?
Stel vervolgens jezelf de vraag: kan ik er op dit moment iets aan doen? Ja of nee: in beide gevallen is het goed om erover te praten. Praten verlicht en het zorgt vaak voor inzichten waar je eerder nog niet aan gedacht hebt.
3 x tips
Om het gevoel van weerstand te minimaliseren kun je de volgende drie oefeningen toepassen:
- Heb je een specifiek moment waar je tegenop ziet, bijvoorbeeld een gesprek dat je gaat voeren? Zet een intentie door één of twee waarden te kiezen. Denk hieraan zodra je de weerstand voelt opkomen en je zult merken dat het gevoel snel afneemt. Een voorbeeld: ‘Tijdens de afspraak ben ik bang om gespannen over te komen en dwaal ik snel af met mijn gedachten.’ Door de waardes rust en focus te kiezen zul je veel meer ontspanning voelen.
- Vaak focussen we ons op dat wat níet goed gaat in ons leven. En dat belemmert je. Door iedere dag je successen op te schrijven, leer je door een andere bril te kijken. Je zult snel opmerken dat heel veel wél goed gaat. Fouten maken hoort erbij en is menselijk. Een fout identificeren is ook een succes, want achter iedere fout zit een leermoment en dat is persoonlijke groei. Andere voorbeelden van successen zijn het verkrijgen van nieuwe inzichten of een activiteit doen waar je tegenop zag.
- Zoek een andere energiefrequentie op. Alles is energie: lichaam, geest, gedachten, emoties. Energie bestaat uit trillingen. Negativiteit is een lage trilling. Je voelt je zwaar, vermoeid en prikkelbaar. Positiviteit voelt licht, veerkrachtig, energiek. Om sneller in een positieve staat te komen, kun je je energiefrequentie opschroeven. Dit kun je doen door een actieve sport te doen waar je hartslag flink van omhoog gaat of door bepaalde muziek te luisteren. Zoek op Spotify maar eens naar nummers met een frequentie van 432 Hz en 444 Hz. Je lichaam resoneert heel goed op deze frequentie en krijgt een ontspannend en helend gevoel.
Alledrie de methodes probeer ik zoveel mogelijk toe te passen wanneer ik weerstand ervaar. In mijn persoonlijke energieveld merk ik een groot verschil. Sinds ik hier bewuster mee bezig ben, ben ik minder snel uit het veld geslagen, voel ik me een stuk ontspannender en ben ik veel positiever ingesteld.
Laat je me weten hoe het was om deze tips te gebruiken?
Liefs, Jantine
Lees ook:
- Ik bezocht een medium in de zoektocht naar mijn droombaan
- Kintsugi workshop: omarm je imperfecties
- Opladen in de natuur // 3 x alternatieve vormen
- Essence training: hoe mijn leven van een 6 naar een 9 ging
Jantine schrijft voor Moderne Hippies over persoonlijke ontwikkeling. Thema’s die haar bezighouden, zijn: hoe houd je je lichaam en geest gezond? Hoe realiseer je jouw droombaan? Hoe kunnen we de wereld met elkaar een stukje mooier maken? Ze is startend freelancer en wil in haar werk passies als organiseren, maatschappelijke relevantie, kunst en cultuur met elkaar verenigen. Je kunt Jantine volgen op haar website en Instagram.