Reizen met een gezin is niet goedkoop. Voor een vliegticket betaal je vanaf twee jaar het volwassen tarief. Als je kunt besparen is dat mooi meegenomen, maar ja: goedkope vluchten hebben vaak stop-overs of zijn niet op ideale tijden. Een mogelijkheid is om te besparen op het inchecken van bagage. Vaak kies ik ervoor om alleen handbagage mee te nemen en check ik één grote tas in. Hoe ik dat doe? Hier zijn mijn zeven tips!
Afmetingen
Aan handbagage worden strenge eisen gesteld wat betreft afmetingen en dit botst met het feit dat ik zoveel mogelijk wil meenemen. We hebben net zolang op internet gespeurd tot we de afmetingen hebben gevonden die door bijna alle vliegmaatschappijen voor handbagage worden geaccepteerd. Die afmetingen zijn 55 x 40 x 25 cm. (Check deze altijd nog wel voor je reis). Onze tassen lijken heel groot maar passen dus precies in het kleine afmeetbakje van de ontoegeeflijke vliegtuigmaatschappijen. Als we bij de gate staan wordt door een stewardess vaak aan ons gevraagd om onze handbagage in het bakje te deponeren. Dat doe ik dan met liefde en met een euforisch tikje past het precies. Haha, victorie!
Handbagage inchecken
Toch is met twee kids erbij, vier tassen handbagage meeslepen – ook al rijden de wieltjes lekker – behoorlijk stressvol. Bij luchthaven Eindhoven kwamen we erachter dat je je handbagage gratis mag inchecken voor je door de beveiliging gaat. De ultieme tip! Geen gedoe meer met bagage en kids bij de beveiliging, de gate en in het vliegtuig. Handen vrij, mama en papa blij!
Luiers
Als ouder neem je altijd teveel mee. De grootste boosdoener zijn luiers. Tja, totdat ze ongeveer drie jaar oud zijn zit je eraan vast. Als je met een grote auto op vakantie gaat is dat geen probleem. Ga je met het vliegtuig, dan is elk leeg vakje in je tas een winst. Ouders, accepteer het: luiers hoef je niet mee te nemen. In elk Europees land verkopen ze kwalitatief goede luiers. Neem alleen een paar luiers mee voor de eerste twee dagen. Nadat je bent geland en je huurauto hebt opgepikt, maak je zo snel mogelijk een trip naar de supermarkt en koop je een megapak luiers en doekjes voor de rest van de reis. Hetzelfde geldt trouwens voor potjes eten voor de hele kleintjes of knijpzakjes fruit.
SSZ
Hanteer de regel van SSZ: stokjes, steentjes, zand. Neem dus weinig speelgoed en boekjes mee. Kinderen worden juist creatief als ze weinig speelgoed tot hun beschikking hebben. Bovendien heeft elk vakantiepark, appartement of hotel wel wat speelgoed dat je mag lenen: jeeej, nieuw speelgoed! Tijdens onze rondreis door Ierland speelde onze zoon twee weken lang alleen maar met stokjes, steentjes en zand. Het weinige speelgoed dat ik had meegenomen heeft hij niet aangeraakt. Neem wel de knuffels mee waar je kinderen erg aan zijn gehecht. Of het boekje dat ze persé elke nacht voorgelezen willen hebben. Een tablet is wel een must take, voor lange vluchten of lange autoritten. Wil je toch speelgoed van huis meenemen, neem dan speelgoed mee waar ze al een tijdje niet mee hebben gespeeld: jeeej, nieuw speelgoed!
Opblaasstoeltje
Het komt wel eens voor dat je noodgedwongen met een taxi moet – waar dus geen autostoeltjes in zitten. Voor je baby heb je vaak een maxicosi als onderdeel van de kinderwagen bij je, maar voor je oudere kinderen niet. Een oplossing voor deze kinderen is de opblaasbare autostoel. Handig mee te nemen en met een paar keer blazen zit je kind hoger in de auto, vliegtuig of heb je een extra stoeltje voor dat vriendje of vriendinnetje dat toevallig een keer meereist naar de speeltuin.
Chantagemateriaal
Bij elke stop met de auto of de fiets gaan de kinderen hoe dan ook zeuren: “We willen eruihuit!” Gelukkig heb ik een tas vol chantagemateriaal mee. Broodjes, flesjes drinken, klein speelgoed (Ikea handpoppetjes en autootjes) rozijntjes, en tja, als laatste redmiddel, ook snoepjes en lollies. Tijdens onze fietstochten met gids vroegen we de gids om ons te waarschuwen als we een langere stop gingen maken. De kinderen konden dan even uit het zitje en rondrennen. Zodra we weer verder gingen, waren ze uitgeraasd. Laatste noodzakelijkheid, maar wellicht een inkoppertje, is een klein pakje natte doekjes, voor de vieze vingers, snotneuzen of pennenstrepen in de stoel van de taxi. Met kids erbij worden die dingen sowieso een primaire levensbehoefte.
Polsbandjes
Drukte op het vliegveld? Kinderen lopen op de meeste onhandige momenten weg. Je voelt je iets veiliger door hun naam en je telefoonnummer op een bandje te laten zetten voor om hun pols. Mooie, herbruikbare bandjes kun je bestellen bij Goedgemerkt.
Liefs, Rianne
Rianne is getrouwd met Jeroen en mama van twee boefjes, Quinten en Isabel. Ze is gek op chocola, geschiedenis, mooie verhalen, maar vooral op reizen! De wereld vindt ze te prachtig om thuis te blijven zitten. Maar ja, waar ze voorheen haar backpack meenam en zonder na te denken haar ticket boekte, moet ze met twee kids wel meer nadenken over wat ze onderneemt. Gelukkig houdt ze van organiseren en plannen en deelt ze haar tips, verwonderingen en belevenissen graag met ons. Ook probeert ze wat bewuster te leven, maar dat is een ander verhaal, een nieuwe zoektocht naar creatieve oplossingen…. Haar motto is gewoon beginnen, en zien hoe ver je komt!
Hier vind je ons complete reisoverzicht!
Je kunt Rianne persoonlijk volgen op LinkedIn en op Facebook.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.