Wist jij dat de Waddenzee al sinds 2009 werelderfgoed is? Ik dus niet (erg hè?). Tot vorig weekend.
Ieder jaar wordt dit namelijk gevierd aan de hand van de Dag van het Wad, waarbij er in Groningen, Friesland en Noord-Holland uiteenlopende activiteiten te zien en te doen zijn en er stil wordt gestaan bij de pracht en praal van het wad.
Maar waarom ís de Waddenzee eigenlijk werelderfgoed?
In eerste instantie wist ik dus niet eens dat de Waddenzee werelderfgoed is. En “om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te komen moet een gebied heel bijzonder zijn. Het moet unieke natuurwaarden bezitten, intact zijn en verzekerd zijn van een goede bescherming.” (Bron.) De Dag van het Wad bleek de viering bij uitstek te zijn om te laten zien wat er nu precies bijzonder aan is.
De Dag van het Wad
Ondanks dat het de Dag van het Wad heet, wordt de viering verspreid over het weekend. Ik was er op de eerste dag en realiseerde me wat een mooi en goed initiatief dit eigenlijk is.
De Waddenzee is nu 9 jaar werelderfgoed en bij een viering moet er gezongen worden. Met een klein clubje zongen we daarom ‘lang zal ze leven’ in Lauwersoog (hoe schattig!), om vervolgens plastic op te rapen met de mensen van Doe eens Wad. Daar werden we maar weer eens keihard geconfronteerd met ons plasticgebruik: na slechts tweemaal 2 uurtjes ‘opruimen’ had de initiatiefnemer van Doe eens Wad een gigantische bak vól plastic afval. Boe. Denk je zo goed bezig te zijn, blijkt toch maar weer hoe klein die ‘groene bubbel’ nu eigenlijk is. Extra goed om te zien hoe belangrijk de bewustwording van de plastic soep is.
Na een shot bewustwording, reden we naar het gezellige marktje in het Garnalefabryk in Paesens-Moddergat. Naast de Garnalenkoningin (jawel, het bestaat) en een heleboel garnalen, waren er ook veel andere toffe initiatieven: een foto-expositie in het fabriekje, een kunstexpositie in de loods ernaast én chocoladegarnalen – waar geen garnalen in zaten, maar zeewier. Dus ook voor de vegetariërs/vegans onder ons kon je er je lol op (en dat is natuurlijk wel een uitdaging in zo’n groot vissersgebied).
Naast de plekken op en rondom de Waddenzee – waar de Dag van het Wad toch eigenlijk om draait – bleek dat er ook nog tig andere type activiteiten te doen zijn. Zo kun je momenteel Escher in het Graan bezichtigen – een tof kunstproject waarbij platgestampt graan figuren vormt die een ode brengen aan de wereldberoemde graficus. Tijdens het weekend stond er een reuzenrad om de figuren nét iets beter te kunnen zien.
Maar voor mij draaide de Dag van het Wad toch echt om… het wad. In het Afsluitdijk Wadden Center werd ik door Renate de Backere geïnformeerd over wat het wad (no pun intented) nu eigenlijk echt zo bijzonder maakt. Vol passie en overgave merkte ik dat ze een grote liefde heeft voor het wad en dat ze vooral de dynamiek en variatie van de zee zo bijzonder vindt. Conclusie: eenmaal als je je erin verdiept, zul je je geen enkel moment vervelen. Ze benadrukte dat de natuur in Nederland vooral ín de grond gezocht moet worden en dat daar zo verschrikkelijk veel te vinden is (iets wat mijn vader ook altijd zei, als ik na een reis weer eens terugkwam in Nederland en vertelde hoezeer ik ‘natuur’ om me heen miste). Als echte wad-kenner geeft ze excursies om te laten zien wat zich allemaal in het wad bevindt. Tof om eens mee te gaan en te ontdekken wat ze precies bedoelt.
In plaats van een wadexcursie mocht ik daarna mee met een vaartocht van De Groot Recreatie. Nu ben ik echt óp het wad, dacht ik toen ik de boot opstapte en de ondergaande zon, een lepelaarkolonie, prachtige zandbanken en een schattige zeehond aan me voorbij zag gaan. Het was al een schitterende dag, maar een vaartocht over het Wad maakte dit plaatje echt compleet.
Naast de activiteiten die ik er heb gedaan, kan je echter nog véél meer doen tijdens de Dag van het Wad: je kunt bijvoorbeeld ook slapen aan de Dijk in Noordpolderzijl of een kwelderwandeling met de boswachter maken. De viering is sowieso iets tofs om te onthouden voor volgend jaar (en bij het tienjarig jubileum zal het wel nóg grootser worden gevierd!), mocht je je eens willen verdiepen in ‘ons’ werelderfgoed. Houd daarvoor deze link in de gaten. Ik vond het in ieder geval een prachtige manier om stil te staan bij onze mooie natuur, er meer respect voor te hebben en het gaf me extra motivatie m’n best te doen het te behouden.
Liefs, Zoë
Je kunt mij persoonlijk volgen op YouTube, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Wadden. Net als alle artikelen die we maken, staat onze boodschap, interesse en enthousiasme in het verhaal centraal. Deze samenwerking maakt het mogelijk om nog veel meer moois te maken voor de community. Heb je vragen over hoe we samenwerken met merken? Stuur ons dan gerust een mailtje.