In deel 1 van deze driedelige serie liet ik je kennismaken met de basis van yoga: het Achtvoudige Pad van Patanjali. In deel 2 maakte ik de vertaling van stap 1 en 2 (de Yama’s en de Niyama’s) naar de yogamat en het dagelijks leven. In dit artikel vertaal ik stap 3 t/m 8 van het Achtvoudige Pad. Sommige begrippen hebben namelijk wat extra uitleg nodig om ook echt toe te kunnen passen!
3. Asana’s // Lichaamshouding
As betekent rechtop staan of zitten, je lichaamshouding. De asana’s vormen een fundament voor yoga en meditatie. Door eerst je aandacht volledig in je lichaam te brengen en te voelen waar er ruimte gecreëerd kan worden, kan uiteindelijk de focus verplaatst worden naar de adem en het stilzitten in een meditatiehouding.
Het is absoluut onbelangrijk om goed te worden in yoga. Ieder lichaam is anders, want anatomisch gezien verschilt ieder persoon, Vergelijken met anderen is dus zinloos. Wel kun je op een gegeven moment ervaren dat er minder weerstand is in bepaalde yogahoudingen. Daarbij kan het, doordat je letterlijk goed in je vel komt te zitten, een positief effect hebben op je geest. Het helpt je helder na te denken en positief en bewust te handelen.
Iedere yogastijl is weer anders: de ene is er juist op gericht om de ademhaling te koppelen aan een beweging en is daardoor een ritmische en dynamische vorm van yoga (bijvoorbeeld Vinyasa yoga en Ashtanga yoga) en de andere is juist gericht op rust in houdingen, door lang in dezelfde positie te blijven liggen (bijvoorbeeld Yin yoga).
4. Pranayama // Ademhaling
Prana betekent levensenergie en het doel is deze energie door je lichaam te laten stromen en op te stoken. Met pranayama wordt de beheersing of het reguleren van de ademhaling, de levensstroom, bedoeld. De ademhaling is de verbinding tussen lichaam en geest. Door de ademhaling te controleren kun je veel meer rust en focus ervaren. Fysiek gezien zorgt pranayama voor meer zuurstof in het bloed, dus ook meer zuurstof richting de hersenen. Er zijn veel soorten pranayama-oefeningen die per les en houding gebruikt kunnen worden.
5. Pratyahara // Aandacht naar binnen
Hierbij keer je de aandacht, die doorgaans via alle zintuigen naar buiten is gericht, juist naar binnen. Naar je eigen basis. Door het terugtrekken van de zintuigen van hun objecten en het stopzetten van de voeding aan prikkels ontstaat kalmte. We zijn vervolgens alleen met onszelf, niet meer beïnvloed door de omgeving.
“Voor de stilte hoef je niets te doen, er is geen methode of recept. De stilte zit nu al, op dit moment, volledig in jou. De stilte waaruit de gedachten komen. Elke gedachte komt eruit en gaat er dan weer in. Probeer de stilte niet met je verstand te grijpen, probeer het niet te begrijpen. Je kunt het alleen ervaren als je verstand zwijgt.”
– Het Inzicht, Johan Noorloos.
6. Dharana // Concentratie
Tijdens deze stap wordt de aandacht op één punt of onderwerp gericht om tot volledige concentratie te komen: het fixeren van de aandacht van de geest. Dit betekent niet dat er geen enkele andere gedachte binnen zal komen; deze komen en deze gaan. Het kan wel zijn dat de stilte tussen de gedachten groter en rustiger wordt.
7. Dhyana // Meditatie
Dhyana is de meditatie op één object of onderwerp. Waar tijdens stap 6 nog sprake is van zelfbewust streven om tot concentratie te komen, is tijdens stap 7 is een ononderbroken stroom van aandacht op dat object. Het proces heeft zich gestabiliseerd en er is geen spanningsveld meer tussen jou en het object waar je je op concentreert.
8. Samadhi // Vierde bewustheidstoestand
Dit is de staat van bewustzijn waarin de menselijke geest door perfecte meditatie één is geworden met het object van meditatie. Samadhi treedt op wanneer het object van Dhyana het subject wordt, waardoor het zelfbewustzijn verdwijnt en men opgaat in het object van meditatie. Het is de vierde bewustheidstoestand naast wakker zijn, slapen en dromen. Een soort trance, maar geheel ‘bij’.
Mijn ervaring met het Achtvoudige Pad
Naast het volgen van het Achtvoudige pad, de richtlijnen hoe te leven, hoe te focussen; blijf ook dromen! Soms heb je een boek nodig dat je een duwtje geeft in een richting, soms is het een persoon die op de juiste plek de juiste woorden zegt, soms ontwaak je uit een droom en weet je welke richting je op wilt.
Mijn moeder droomde (echt waar!) over een stoffenzaak en de volgende dag heeft ze alles in gang gezet. Nu, bijna 25 jaar later, is het een begrip in de Achterhoek en staat ze nog steeds iedere dag stralend in de winkel! Zelf las ik het boek “Het Inzicht” van Johan Noorloos met interessante stappen en prachtige teksten zoals:
“Als je zelf je dromen laat uitkomen, inspireer je daarmee anderen om hetzelfde te doen… creëer vanuit je hart en laat alle denkbare beperkingen los. Het zijn grotendeels illusies die je beperken in het manifesteren van jouw dromen. Van jouw passie. Durf groots te dromen. Wees niet te bescheiden. Door jezelf als onbelangrijk voor te doen, bewijs je de wereld geen dienst. In jouw verlangen onderscheid je je van de ander. Jouw verlangen bevat de essentie van wie jij bent en ook de essentie van wat jij voor anderen kunt betekenen.”
Het was absoluut een droom van mij om een yogaschool te hebben, een fijne plek waar iedereen zich thuis mag voelen. Het klinkt cliché, maar het is toch ook echt de weg ernaartoe die prachtig was. Niet het hebben van een locatie, maar het genieten van de mensen om je heen, het geven van de lessen en alles wat daarbij hoort. En nee, natuurlijk komt het niet vanzelf aanwaaien. Je moet er iets voor doen en iets voor overhebben en dat kost tijd. Het betekent ook zeker niet dat je morgen voor jezelf moet beginnen, maar: doe datgene waar jij gelukkig van wordt en waar jij in gelooft!
“Als je een steen in het water gooit, haast hij zich langs de snelste weg naar de bodem van het water. Zo is het als Siddhartha een doel, een voornemen heeft. Siddhartha doet niets, hij wacht, hij denkt, hij vast, maar hij gaat door de wereld van de dingen heen als de steen door het water, zonder iets te doen, zonder zich te bewegen; hij wordt getrokken, hij laat zich vallen. Zijn doel trekt hem naar zich toe, want hij laat niets zijn ziel binnen wat zijn doel zou kunnen tegenwerken… Iedereen kan zijn doelen bereiken, wanneer hij kan denken, wanneer hij kan wachten, wanneer hij kan vasten.” – Siddhartha.
Liefs, Lisanne
♥
In Wat houdt yoga precies in // Het Achtvoudige Pad deel 1 en deel 2 legde ik uit wat de basis van yoga is en maakte ik de vertaling van stap 1 en 2 van het Achtvoudige Pad naar de yogamat en het dagelijkse leven.
Bronvermelding:
- Patanjali Yoga Sutras – Swami Vivekananda
- The Yoga Sutras of Patanjali – James Naughton Woods
- Het Nieuwe Yogaboek – Johan Noorloos
- De kracht van betekenis – Emily Esfahani Smith
- Siddhartha – Herman Hesse
- Het Inzicht – Johan Noorloos
- www.yogapedia.com
- www.yogacentraal.nl
- www.fascinerend.nl
- www.wikipedia.nl
- www.happywithyoga.com
Een aantal jaren geleden is Lisanne begonnen met werken als fysiotherapeut en sportdocent, waardoor haar interesse rondom de mogelijkheden van het menselijk lichaam zich langzaam hebben uitgebreid. Ze vindt het ontzettend fascinerend wat er allemaal kan, zowel fysiek als mentaal. Precies dát is de reden waarom ze yoga zo mooi vindt! Het zoeken naar balans, het ontdekken van mogelijkheden, het leren voelen en observeren. Naast yoga is ze enorm fan van hardlopen, reizen, fotografie, lezen, koken en is ze een echte dromer.
Je kunt Lisanne’s yogaschool Bodhi Yogashala volgen op haar website en Facebook.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.
Deze al gelezen?
Wat houdt yoga precies in? // Het Achtvoudige Pad deel 1
Wat houdt yoga precies in? // Het Achtvoudige Pad deel 2
Mijn yogareis // Resetten in Sri Lanka
5 x Tips om alles uit je yogaretreat te halen